Tomografia în coerența optică (OCT)
Vedem în profunzimea retinei!

Tomografia în coerență optică (Optical Coherence Tomography – OCT) a revoluționat modul de investigare a afecțiunilor oftalmologice. Folosind OCT, medicul oftalmolog este capabil să vadă în câteva secunde straturile din profunzimea retinei și astfel să poată să identifice mai rapid modificările și să acționeze mai devreme pentru a-ți proteja vederea.

OCT este o tehnologie nouă, neinvazivă, non-contact. Permite captarea imaginii secţiunilor transversale ale structurilor retiniene, ale nervului optic şi ale corneei la o rezoluţie foarte fină (sub 10 microni).

Tomografia în coerenţă optică utilizează o sursă de lumină monocromatică cu care se baleiază retina şi se analizează lumina reflectată de către vitros, straturile retinei şi nervul optic. Se obţine astfel o imagine a structurii retiniene cu rezoluţie axială de 5 microni. Achiziţia imaginii OCT este foarte rapidă, iar lumina emisă de sursă este în spectrul infraroşu, astfel că nu produce disconfort pacienţilor. Tehnologia modernă OCT în domeniu spectral poate scana de 65 de ori mai rapid decât cea convențională, iar captarea și analiza unor arii retiniene de 6 x 6 mm se realizează în câteva secunde, cu rezoluție înaltă a imaginii și beneficiind de tehnici computerizate de prelucrare a imaginii 3D, adăugând în plus și compensarea mișcărilor oculare.

Astfel, putem diagnostica cât mai precoce o serie de afecțiuni potențial serioase la nivelul ochilor, cum ar fi: degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, afectarea nervului optic la pacienții cu glaucom (diagnostic și urmărire), găurile maculare, deslipirea de corp vitros.