Târgu Mureș : 0758 835 780 | Târnăveni : 0770 778 590 | Reghin : 0770 883 042

Oftalmoscopia

Test care permite vizualizarea structurilor din interiorul ochiului – numit ‘”fund de ochi”

      Este un test care permite vizualizarea structurilor din interiorul ochiului – numit ”fund de ochi” precum și a altor structuri, cu ajutorul unui instrument de mărire numit oftalmoscop și a unei surse de lumină. Fundul de ochi conține celule nervoase – retina, care detectează imaginile. Conține, de asemenea, și vase de sange și nervul optic.
      Există două tipuri de oftalmoscopie:

  • Oftalmoscopia directă: se utilizează un instrument, care are mai multe lentile, ce pot mări imaginea de 15 ori. Este cel mai comun tip de oftalmoscop și se efectuează în timpul unui examen ocular de rutină.
  • Oftalmoscopia indirectă: Oftalmologul utilizează o bandă specială, pusă pe cap, care are atașată o sursă de lumină și are în mână niște lentile speciale. Acest tip de oftalmoscopie furnizează un unghi mai larg de vedere a interiorului ochiului și a fundului de ochi,permițând o vedere tridimensională a acestuia.

      Oftalmoscopia poate determina gradul de ateroscleroză a vaselor sangvine,fiind utilă în evaluarea cardiopatiilor ischemice și a hipertensiunii arteriale. Poate fi utilizată și pentru evaluarea retinopatiei diabetice și a aspectului nervului optic, putând decela și prezența tumorilor intracraniene.
      Pentru a realiza acest test nu sunt necesare preparative speciale. Se pot folosi picături de ochi, pentru a dilata pupilele și a face mai ușoară vederea fundului de ochi. Procedeul de dilatare durează cam 15-20 de minute,efectul picăturilor ajungând până la 3-4 ore.