Măsurarea tensiunii intraoculare
Este recomandată pentru a depista o eventuală creștere a presiunii intraoculare, care predispune la apariția glaucomului

Tonometria este recomandată pentru a depista o eventuală creștere a presiunii intraoculare, care predispune la apariția glaucomului, afecțiune care se manifestă prin alterarea nervului optic, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii.

De asemenea, cu ajutorul tonometriei este monitorizată și evoluția unui pacient ce suferă de glaucom, astfel încât medicul poate vedea dacă răspunde sau nu la tratament.

Folosim tonometria digitală. Această metodă de măsurare a tensiunii intraoculare este non-invazivă și non-contact. În acest caz nu este nevoie de picături oftalmice anestezice. În timpul procedurii, medicul nu atinge direct ochiul, ci este folosit un jet de aer care aplatizează corneea. Tonometrul măsoară presiunea intraoculară rezultată în urma schimbării luminii care se reflectă la suprafața corneei în timp ce este supusă la jetul de aer. Acest tip de tonometrie este cel mai ușor de efectuat copiilor.

În cazurile la limită, putem măsura tensiunea intraoculară prin aplanotonometrie,care presupune instilarea de picături anestezice, ulterior substanță colorantă și examinarea la biomicroscop, prin aplicarea unui dispozitiv pe cornee.