Oferă o perspectivă detaliată și non-invazivă asupra structurilor interne ale ochiului, tehnică esențială în evaluarea și gestionarea unei game largi de afecțiuni oftalmologice.
Ce este Ecografia Oculară?
Ecografia oculară este o procedură imagistică care utilizează ultrasunte de înaltă frecvență pentru a vizualiza structurile interne ale ochiului. Acest instrument valoros oferă informații detaliate despre anatomia oculară și poate fi utilizat pentru diagnosticarea și monitorizarea unui număr de afecțiuni, inclusiv:
- Degenerescență maculară;
- Degenerescențe vitreene;
- Retinopatie diabetică;
- Glaucom;
- Tumori oculare;
- Detecția și evaluarea traumatismelor oculare, hemoragii vitreene;
- Dezlipire de retină;
- Decolare posterioară de vitros;
Quantel Medical a făcut un salt decisiv cu o nouă tehnologie anulară bazată pe 5 inele implementată pe sonda de ecografie de 20 MHz.
Principiul este de a emite ultrasunete alternativ prin 5 traductoare concentrice amplasate într-o singură sondă. Imaginile astfel obținute sunt spectaculoase întrucât întregul ochi este acum vizibil cu un nivel excepțional de detaliu.
Prin această tehnologie adâncimea de camp este mărită cu 70%. Aceasta tehnologie este patentată și exclusivă Quantel Medical!
Tenologia anulară dublează adancimea de câmp. Noua sondă de 20MHz crește adâncimea de câmp cu 70%, astfel dvs. puteți examina simultan patologii ale corpului vitros, retinei dar și ale orbitei.
Când este recomandat să facem o ecografie oculară?
- Atunci când percepem „muște volante” sau tulburări în câmpul vizual;
- La recomandarea medicului oftalmolog;
- La intervale regulate, o dată la 3 luni, în cazul pacienților diabetici cu afectare oculară severă;
- În cazul scăderii bruște a vederii;
- În cazul unui traumatism ocular sau cranian.
Noul scaner include un ecran care facilitează compararea examenelor, precum și un senzor de mișcare care oferă informații esențiale în timp real, cum ar fi poziția sondei în ochi sau direcția fasciculului de ultrasunete. În plus, acesta include noua tehnologie de imagistică UBM, care face posibilă diagnosticarea structurilor din spatele irisului pe care alte tehnologii nu le pot vizualiza.
Aceste caracteristici ajută echipa noastră de imagistică de diagnosticare să identifice mai rapid zona de examinare și să obțină rezultate mai precise
Ce putem descoperi în urma unei ecografii oculare?
- Decolare posterioară de corp vitros: adesea însoțită de „flash-uri” sau „muște volante” în câmpul vizual;
- Cristalin sau implant de cristalin dislocat;
- Tumori intraoculare: atât pentru diagnostic, cât și pentru urmărirea evoluției unei tumori cu măsurarea dimensiunilor ei, ultrasonografia oculară rămâne o investigație de elecție pentru tumori intraoculare ca hemangiomul, retinoblastomul sau melanomul malign;
- Tulburări vitreene;
- Dezlipire de retină;
- Edem papilar;
- Hemoragie vitreană;
- Corp străin intraocular: în cazul traumatismelor, ecografia oculară este obligatorie dacă poate fi efectuată în condiții de siguranță;
- Cristalin sau implant de cristalin dislocat.
Cum se face?
Medicul aplică un gel special pe pleoape, pentru a facilita transmiterea undelor sonore. Transductorul este plasat pe pleoapă, fără a exercita presiune pe globul ocular. Examinarea durează în general între 5 și 15 minute și este nedureroasă.