Cross-linking corneean, o procedură inovativă de a stopa progresia keratoconsului și de regenerare a corneei

Ce este cross-linkingu-ul corneean (CXL) ?

Cross-linking-ul corneean este un tratament nou, neinvaziv pentru keratoconus. Această procedură implică aplicarea unei soluții fotosensibile ce conține Riboflavină (vitamina B2) pe suprafața corneei (cu sau fără raclarea epiteliului) și expunerea acesteia la o doză scăzută de lumina UV ce duce la formarea noii punți, legătura între fibrele de colagen și drept urmare o arhitectură corneeană mai stabilă.

În corneea afectată de keratoconus există prea multe punți de colagen pentru ca structura să îşi mențină integritatea. Acest număr redus de legături și configurația slăbită care rezultă vor duce la modificarea formei normale, a razei de curbură şi a grosimii corneene. Aceste neregularități afectează în mod semnificativ calitatea vederii.

Prin realizarea noilor punti, CXL întărește şi sporește rezistența corneei afectate de keratoconus. Acest procedeu aplicat la timp poate contracta efectele acestei patologii și asigura o calitate bună a vederii.

Ce este Keratoconusul?

Keratoconusul este o afecțiune oculară caracterizată prin deformarea treptată a corneei, care își schimbă forma rotundă și normală, subțiindu-se și bombându-se sub formă de con. Această modificare duce la formarea unei imagini neclare. Vederea încețoșată cauzată de keratocon este diferită de cea provocată de miopie sau hipermetropie. În stadiile incipiente, keratoconusul determină o vedere încețoșată, distorsiunea imaginii și o sensibilitate crescută la lumină. Afecțiunea poate progresa lent de-a lungul anilor, după care evoluția se stabilizează. Fiecare ochi poate fi afectat în mod diferit, variind de la forme ușoare la moderate sau severe. Este esențial să consultați un oftalmolog la primele semne ale afecțiunii și să efectuați o topografie corneeană, o investigație specială care detectează keratoconusul și măsoară grosimea corneei. Ignorarea acestei afecțiuni poate duce la subțierea corneei, complicând intervenția chirurgicală, prelungind recuperarea și încetinind refacerea acuității vizuale. Prin intervenții în fazele incipiente, acuitatea vizuală poate fi recuperată, evitând riscul de a ajunge în stadiul avansat al keratoconusului, care poate duce la pierderea ochiului.

Simptomele keratoconusului:

• Vedere neclară;
• Nevoia de a schimba frecvent ochelarii sau lentilele de contact;
• Vedere neclară care nu poate fi corectată prin portul ochelarilor;
• Sensibilitate la lumină;
• Dificultatea de a conduce pe timp de noapte;
• Halouri (în special noaptea);
• Dureri de cap și ochi;
• Ochi înroșit sau inflamat.

Cauzele keratoconusului:

Frecarea la ochi: persoanele cu keratoconus pot deteriora mai uşor corneea datorită unor traumatisme minore cum ar fi frecarea la ochi.
Unele studii susțin că boala de keratoconus ar avea cauze în evoluția anormală a corneei, prin lipsa unor importante fibre de ancorare care stabilizează structural corneea anterioară. Acest lucru determină bombarea corneei din cauza flexibilității crescute.
Multe boli genetice sunt asociate cu keratoconulsul inclusiv Sindromul Down, Sindromul Marfan sau Sindromul Ehlers-Danlos
Keratoconulsul începe în adolescenţă şi avansează până se ajunge la maturitate. O teorie pentru a explica de ce progresia keratoconusului se opreşte la începutul maturității este că expunerea UV şi îmbătrânirea corneei sporeşte rigiditatea corneei şi previne progresia. Crosslinkingul corneean de colagen (CXL) este o procedură care accelerează acest proces natural, oprindu-se astfel progresia keratoconusului în majoritatea cazurilor.

Cum se face acest tratament?

CXL este o procedură nedureroasă ce se desfășoară pentru reducerea riscurilor în sala de operație sub anestezie topică. În timpul acestei proceduri stratul superficial al corneei (epiteliu) este cu atenție dat la o parte pentru a permite o mai bună absorbție a substanței folosite. Această etapă poate să lipsească în cazurile avansate în care caracteristicile structurale ale corneei nu permit această manevră. În etapa următoare picăturile de Riboflavină şi UV sunt aplicate conform unui protocol standardizat (6 etape de câte 5 minute cu 5 minute pauză intercalat). La sfârșitul intervenției ochiul este acoperit cu o lentilă de contact pentru a permite reepitelizarea (durata medie este de 2-3 zile ) şi o recuperate vizuală rapidă. Această etapă nu este necesară în cazul procedurii transepiteliale ( fără raclare).

Când o să observ o schimbare?

Principial vederea trebuie să se reia in primele 2 săptămâni post-operator. Este posibil ca în primele zile după intervenție să fie prezentă senzația de disconfort, durere moderată, senzație de corp străin, fotofobie, vedere încețoșată, neclară, prezența de halouri (străluciri prasite). Cele mai semnificative îmbunătățiri au loc cel mai frecvent pe parcursul primelor 3 luni apoi pana la 1 an corneea se stabilizează și devine mai rezistentă. În marea majoritate a cazurilor keratoconusul își oprește evoluția și în unele cazuri vederea se îmbunătățește.

De ce este Cross-linking-ul un tratament unic?

CXL este un tratament unic deoarece este un tratament noninvaziv care țintește cauza acestei afecțiuni. Prin creșterea numărului de legături între fibrele de colagen, corneea devine o structură mai rezistentă.