Târgu Mureș : 0758 835 780 | Târnăveni : 0770 778 590 | Reghin : 0770 883 042

Pielea bebelușului tău e importantă! – Dermatita –

Pielea bebelușului tău e importantă! – Dermatita –

Pielea bebelușului tău e importantă!
– Dermatita –

           Știm cu toții cât este de sensibilă pielea bebelușilor.

           Încercăm să o protejăm cu materiale fine, de calitate, ideal din bumbac, săpunuri, creme și soluții special concepute pentru bebeluși, însă cu toate acestea, observăm uneori iritații pe pielea micuților noștrii. De ce?

           Explicația este una relativ simplă.

           Pielea acționează ca o barieră a factorilor externi care pot dăuna organismului, controlează pierderea de lichide esențiale pentru corp, ajută la reglarea temperaturii corpului (prin transpirație) și ne protejează de razele ultraviolete. Fiecare centimetru pătrat din pielea noastră conține mii de celule, sute de glande și vase, precum și un meca­­nism extrem de bine pus la punct, care permite regenerarea epidermei (stratul de la suprafața pielii).

           În primele luni de viață , nici un copil nu are pielea perfectă, catifelată și fără pete.

           Din cauza vaselor sanguine imature pot apărea, în funcție de temperatura la care este expus copilul, zone roșiatice sau chair vineții.
Însă cele mai mari îngrijorări apar atunci când apar iritațiile.

           Ei bine, cele pentru care nu trebuie să ne îngrijorăm sunt cele din primele săptămâni de viață și anume: milia (puncte albicioase sau galbui cauzate de acumularea secrețiilor sebacee); miliaria (sudamina), acneea infantilă și icterul, care dispare după aproximativ una – două săptămâni.

           Acum discutăm despre dermatită.

           Dermatita este o inflamație a pielii, cu multiple simptome precum : piele uscată, hiperemie (piele roșie), prurit (mâncărime), cruste, papule, vezicule.

           Există însă mai multe tipuri de dermatită: deramatita de contact, dermatita atopică, dermatita seboreica, dermatita de scutec, etc.

           Dermatita de contact este caracterizată prin apariția de pete roz-roșiatice, cu mâncărimi sau fără, la contactul cu o anumită substanță, plantă, fruct, animal, obiect, etc.

           Apare în general exclusiv pe zona care a fost expusă direct substanței care a declanșat reacția.

           Pielea bebelușilor se adaptează constant la condițiile noi, afară din burtica mamei. Întâlnirea cu materialele textile, detergenți, parfum și alte substanțe reprezintă un tip de imunizare a organismului cu tot ce e nou. Chiar și după 6 luni de viață pot să apară dermatite de contact, și anume la prima întâlnire cu alimentele. Se pot produce reacții alergice pe moment la un anumit aliment, care nu vor persista în timp dealtfel, reprezentând doar reacția organismului la întâlnirea unui aliment nou.

           Tratamentul acestui tip de dermatită depinde foarte mult de simptomele manifestate.

           În primul rând trebuie să afli ce anume i-a provocat reacția alergică, urmând să speli foarte bine zona afectată. Poți aplica comprese cu apă rece, direct pe zona iritată. Cremele cu corticosteroizi, alte unguente pentru calmarea mâncărimii sau picături histaminice se vor folosi doar la recomandarea medicului dermatolog.

           Dermatita atopică este numită și eczemă și reprezintă forma cea mai frecventă de iritație a pielii la bebeluși. În cele mai multe cazuri este o afecțiune cu transmitere genetică, familială și poate fi asociată cu alergiile sezoniere sau anumite mâncăruri.

           Factori declanșatori ai dermatitei atopice pot fi:
– laptele de vacă, alunele, ouăle, arahidele, grâul, peștele, fructele de mare.
– agenți de curâțare ce conțin alcool, detergenți, parfumuri, săpunuri.
– materiale sintetice, îmbrăcăminte strâmtă, îmbrăcăminte din lână.
– temperaturi extreme.

 

           În primă fază apare senzația de piele uscată, apoi eritemul(roșeața) și iritația.

           Se prezintă în general pe obraji, bărbie, brațe, scalp.

           Datorită senzației de prurit (mâncărime) , copilul va simți nevoia de a se scărpina, putând creea un cerc vicios, având ca rezultat final leziuni mai grave sau infecții. În acest caz este bine să păstrăm unghiile bebelușului cât mai scurte, pentru a evita scărpinatul.

           Tratamentul recomandat se rezumă la controlarea pruritului, suprimarea inflamației prin refacerea barierei cutanate precum și depistarea și evitarea factorilor declanșatori.

           Se vor folosi emoliente, dermatocorticoizi, substanțe inhibitoare a calcineurinei.

           Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii des întâlnită la bebeluși.

           Este repzentată de apariția unor cruste sau scuame fie unsuroase, fie uscate, de culoare gălbuie, localizate la nivelul capului, frunte, sprâncene, obraji.

           Tratamentul constă în igiena coresunzătoare a zonelor afectate, inmuierea scoamelor cu uleiuri speciale recomandate de medic, urmând să cadă singure.

           Dermatita de scutec apare ca o inflamație în zona genitală, în special în zona fundulețului.

           Este provocată de mai mulți factori: contactul prelungit al pielii cu urină și fecale (mai ales în cazul scaunelor diareice); contactul pielii cu chimicale și anumite substanțe, șervețele umede, parfumuri, anumite produse din compoziția scutecelor; infecțiile fungice(zona umedă, caldă și întunecată din zona fundulețului reprezentând un mediu propice dezvoltării bacteriilor sau a fungilor).

           Simptomele încep de la roșeață, durere la atingere, usturimi.

           Tratamentul se începe imediat prin aplicarea unui unguent sau cremă farmaceutică cu zinc, pe pielea curată și uscată, sau antifungică/antibacteriană dacă iritația este extinsă și prezintă ulcerații.

           Este recomandat ca până la vindecare pielea să fie lăsată neacoperită, scutecele se vor schimba mai des pentru a reduce timpul de actiune urină/fecale-piele, se retrag din alimentație alimentele acide.

           Folosirea cremelor fără recomandare medicală, este riscantă pentru pielea copilului dumneavoastră!

           În concluzie, consultul dermatologic complet, în primele luni de viață ale bebelușului, este absolut necesar, pentru depistarea posibilelor probleme și stabilirea tratamentului adecvat pentru a elimina recidiva.

Dr. Botoncea Alina

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu se publică. Câmpurile necesare sunt marcate cu *