Obstrucția de canal lacrimal la bebeluși

Obstrucția de canal lacrimo-nazal este cea mai frecventă anomalie congenitală a căilor lacrimale, întâlnită cel mai des la nou-născuți. Poate afecta unul sau ambii ochi.

Ne confruntăm zilnic cu astfel de probleme și încercăm sa educăm pacienții să ofere informațiile primite mai departe, deoarece această afecțiune apare la aproximativ 10 % din nou născuți.

Majoritatea părinților se prezintă destul de târziu la oftalmolog, considerând că această problemă de lăcrimare, scurgere a ochilor la bebeluși este relativ normală. Aproape adevărat, din anumite puncte de vedere, însă trebuie intervenit la timp.

Am să vă explic ce înseamnă această afecțiune și cum ați putea acționa acasă, pentru a evita eventuale infecții.

Lacrimile noastre sunt drenate (se scurg) de pe suprafața oculară spre fozele nazale printr-un sistem canalicular. Am marcat cu roșu pe imagine, zona unde se află acest canal și pe unde încep să se scurgă lacrimile (dacă vă examinați ochiul în oglindă, îl veți găsi).

În acest canal, pe perioada sarcinii, cât timp bebelușul se află în burtică, în plină dezvoltare,  se află mai multe membrane. În această perioadă, fătul nu are nevoie de drenaj lacrimal, funcțiile canalului fiind inutile încă. Până în momentul nașterii, în mod normal, aceste membrane trebuie să se resoarbă de la sine. La mulți bebeluși acest lucru nu se întâmplă, ajungând astfel la un blocaj lacrimal. Poate fi un mic defect anatomic, sau poate să apară la prematuri, aceștia fiind mai predispuși, membranele începând să se resoarbă în jurul lunilor 7-8 de sarcină.

Obstrucția de canal lacrimal poate provoca inflamații locale, scurgeri purulente și conjunctivite repetate.

Cum ne dăm seama că este vorba despre această afecțiune?

 Dacă observați, după câteva zile de la naștere:

  • secreții purulente, gălbui-albicioase, mai mult sau mai puțin abundente
  • cojițe pe pleoape dimineața și ochișori ”lipiți”
  • ochi lăcrimos, umed pe toată perioada zilei
  • tumefacție(umflatură)  spre baza nasului și sub pleoapa inferioară

De regulă, ochiul apare alb, neinflamat, nedureros. Dacă blocajul de canal lacrimal nu este tratat corespunzător, se pot dezvolta conjunctivite și inflamații.

Dacă sesizați aceste simptome, faceți o vizită la medicul oftalmolog, pentru a primi sfaturile necesare în vederea tratamentului, însă și pentru a înlătura posibiltatea unor afecțiuni mult mai grave cum ar fi glaucomul congenital care se manifestă doar prin lăcrimare excesivă, sau conjunctivite neonatale care apar datorită infecției cu germeni materni în cazul nașterilor pe cale vaginală.

Cel mai eficient tratament naturist s-a dovedit a fi masajul căilor lacrimale, care rezolvă peste 80% din cazuri până la vârsta de un an.

Cum se face masajul căilor lacrimale?

În momentul în care masați căile lacrimale, presiunea exercitată împinge secrețiile și forțează ruperea membranei Hassner.

  1. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun
  2. Se spală ochiul cu un tifon și ser fiziologic – Serul fiziologic are aceeași concentrație salină ca și lacrimile, deci nu ustură
  3. Se apasă cu degetul mare, sprijinind palma pe creștetul bebelușului, pentru mai mult control, pornind de la nivelul unghiului intern al ochiului, de la rădăcina nasului, către jumătatea nasului
  4. Mișcarea se repetă de 5 ori pentru ambii ochi– apăsați, ridicați X 5
  5. Masajul se efectuează de 4-5 ori pe zi, cel puțin 4 săptămâni
  6. La final, secrețiile se sterg din colțul exterior al ochiul, spre colțul interior al acestuia(vezi imaginea de mai jos)

Acest masaj nu doare! Copilul poate fi deranjat pentru că nu știe ce se intâmplă, însă masajul în sine nu este dureros.

Antibioticul picături se va folosi doar în caz de infecție, iar unguentele sunt interzise în tratamentul acestor afecțiuni, deoarece pot bloca și ele canalul lacrimo-nazal.

 Tratament chirurgical?

Tratamentul chirurgical se aplică doar în cazul în care celelalte metode au eșuat și este recomandat doar de medicul oftalmolog.

Intervenția se recomandă să se facă înainte de vârsta de 1 an, de obicei în jurul vârstei de 5–6 luni. Se face anestezie generală, de foarte scurtă durată(câteva minute). Se pătrunde cu o sondă, până la nivelul blocajului, se rupe membrana și se fac spălături cu soluții antibiotice. Intervenția nu necesită internare, însă se continuă tratamentul acasă cu picături cu antibiotic și cortizon.

În final, este foarte important de știut faptul că aceste afecțiuni pot recidiva, mai ales în cazurile în care nu s-a intervenit la timp. În cazul obstrucțiilor de canal care au recidivat de mai multe ori, sau nerezolvate după vârsta de un an, se ajunge la implantarea unui tub siliconic pentru o perioada de 2-6 luni, care va permite deblocarea definitivă a canalului și remisiunea tuturor fenomenelor.

Nu ezitați să mergeți la medic atunci când aveți un dubiu legat de această afecțiune!

 Tratamentul chirurgical nu e plăcut și e păcat să ajungeți acolo din comoditate sau neinformare, atunci când se poate acționa naturist, cu efect.

 Atașez și un video, cu un masaj făcut corect. În funcție de gravitatea problemei, presiunea exercitată în timpul masajului, este recomandată strict de medicul oftalmolog.

Cu recunoștință și mulțumire,

Dacia Hîncu