Mic ghid pentru depistarea afecțiunilor oftalmologice la copii
Mă bucur că am aflat de la voi, cu ajutorul sondajului, ce subiecte să discutăm mai des pe blog.
Am ales, așadar, să vorbim despre afecțiunile cel mai des întâlnite la copii, ce sunt, cum le depistăm și cum le putem trata.
Copiii, de la vârste foarte fragede, pot prezenta diverse afecțiuni ale ochilor. În majoritatea cazurilor, simptomele sunt aparent inofensive și greu depistabile, însă nu ar trebui să le ignorăm.
Bebelușii și copiii cu vârste până în 7-8 ani, nu știu să ne spună exact ceea ce simt și nu știu să identifice aceste semne ca find semnale ale unor boli. Tocmai de aceea, vă prezint ceea ce ar trebui să ne dea de gândit nouă,adulților, un mic ghid de recunoaștere a simptomelor celor mai frecvente boli și când să ne prezentăm la medic.
- Înclinarea capului dacă copilul se uită la ceva – dezechilibru muscular, strabism
- O aliniere greșită de la poziția corectă a ochilor, o abatere înspre exterior, interior, sus sau jos – strabism
- Închiderea unui ochi atunci când se uită atent la ceva – ambliopie(ochi leneș)
- Frecarea ochilor în mod excesiv, poate însemna o oboseală a ochilor, indusă de efortul depus pentru a compensa deficitul de vedere, corecție optică
- Lăcrimatul în exces – conjunctivită, leziune corneeană, lagoftalmie paralitică (o boală în care pleoapele nu se închid complet pe timpul nopții și determină apariția uscăciunii ochilor)
- Nu suportă expunerea la lumină – fotosensibilitate, corecție opică
- Ține foarte aproape de ochi cărțile de colorat, imaginile, cărțile de citit sau jucăriile
- Dureri de cap – ambliopie(ochi leneș), corecție optică
- Secreții gălbui, cruste – obstrucție de canal lacrimal
- Înroșirea ochilor / pleoapelor, înțepături la nivelul ochilor – conjunctivită, arsuri cauzate de radiațiile UV
- Umflături la nivelul pleoapelor, înțepături, arsuri la nivelul ochilor – ulcior/orjelet
- Refuzul de a participa la acțiuni ce implică scris, citit sau desenat – corecție optică
Dacă copilul tău prezintă cel puțin două din simptomele de mai sus, este important să te prezinți la medicul oftalmolog, pentru un consult amănunțit.
Este foarte important să nu ignorăm aceste semne, deoarece anumite afecțiuni oftalomogice, nedepistate la timp, nu se mai pot trata în totalitate, pe viitor.
În plus față de aceste simptome, trebuie să luăm în calcul și bolile cu caracter ereditar (cele care se transmit din generație în generație). Studiile arată că un părinte care prezintă strabism, hipermetropie, miopie sau astigmatism are un risc de 70-80% de a avea copii cu astfel de deficienţe.
De săptamâna viitoare, vom lua pe rând cele mai întâlnite afecțiuni oftalmologice ale copiilor și le vom discuta în amănunt.
Vă invit să puneți întrebări interactive la articole, pentru a putea atinge cât mai multe subiecte și pentru a fi cât mai clar pentru voi, ceea ce discutăm.
Cu recunoștință și mulțumire,
Dacia Hîncu