Importanța consultului oftalmologic pentru bebelușul tău
S-au scris multe articole pe tema aceasta, însă țin obligatoriu să detaliez cu voi, dragi prieteni și clienți, anumite aspecte.
Deși controlul oftalmologic la bebeluși este extrem de mediatizat în ziua de azi, am rămas surprinsă, de câți parinți sunt încă neinformați despre oprtunitățile inovatoare din prezent.
Majoritatea nu au fost îndrumați de către cadrele medicale specializate (medici de familie,cadrul medical din spital), spre aceste consultații atât de importante!
Mai mult decât atât, au fost chiar speriați de faptul că acest control este dificil și dureros din cauza picăturilor administrate, iar dacă luăm în vedere aceste circumstanțe, cred că nici unul dintre noi, părinte fiind, nu am decide să ducem copilul la oftalmolog.
Nu am să neg faptul ca este dificil să consulți un bebeluș. Sunt firavi, nu înțeleg ce se întamplă în jurul lor și nu vor răspunde niciodată la testele oftalmologice clasice, însă sănătatea ochilor lor este mult mai importantă pentru noi, ca medici si părinți, de altfel.
Vă înțeleg perfect, însă realitatea este total alta…
Cel mai timpuriu si eficient control oftalmologic, se realizează între vârsta de 6-12 luni, pentru copii sanatoși, si la vârsta de 1 lună pentru bebelușii prematuri sau cu probleme oftalmologice depistate la naștere.
Copiii pot avea probleme oftalmologice chiar dacă nu se plâng sau nu prezintă semne neobișnuite.
Cu siguranță ai observat și tu, prin parc, la grădinițe sau oriunde pe stradă, cât de mulți copii poarta ochelari, în ziua de azi. Pe vremea ta,însă, erau la fel de mulți?
Peste 40 % din copiii examinați de noi, din cadrul grădinițelor , deci cu vârste peste 3 ani, necesită control oftalmologic suplimentar și ajung să poarte ochelari,necesitând tratamente suplimentare pentru corectarea ochiului leneș. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat, dacă consultațiile ar fi fost făcute timpuriu, în jurul vârstei de 6-12 luni.
Procentajul bolilor oftalmologice a crescut mult în ultimul timp, datoriă mai multor factori.
Poate mulți dintre noi nu realizăm cât de important este timpul petrecut afară, în lumină naturală, pentru copiii noștri. Mulți dintre noi considerăm că dacă le oferim un regim de viață sănătos și cât mai putin timp în fața ecranelor,completând cu multe activități de dezvoltare, îi îndreptăm spre o viață sănătoasă. Însă timpul petrecut în interior, orele de limbi străine, pian, dans etc,ne vor dezvolta copiii armonios, însă le fură oportunitatea unor ochi sănătoși.Să nu uităm să contrabalansăm aceste activități, cu mult timp petrecut în aer liber. Sunt studii care arată că la cei care petrec puțin timp în exterior, apariția miopiei (dificultatea de a vedea bine la distanță), este de 5 ori mai frecventă față de copiii care stau mult afară.
În al doilea rând, este extrem de important să ne învățăm copiii de mici, pozitia corectă la colorat,scris și citit. Ei au tendința, din concentrare, să se apropie extrem de mult, iar procesul de acomodare vizuală, poate crește miopia în timp. Distanța potrivită este de minim 30-40 cm față de obiectul privit.
Despre timpul petrecut în fața ecranelor… Știu…este extrem de greu sa privezi un copil de tehnologie, însă mai mult de o oră pe zi, pentru un copil de 4-5 ani este enorm pentru ochii lui tineri.
Copiii care petrec mult timp în fața ecranelor, în detrimentul timpului petrecut în aer liber, au un risc de dezvoltare a miopiei de 16 ori mai mare.
În prezent, miopia ocupă un procentaj de 80-90 % din populație, pe când acum 40 de ani, abia ajungea la 20 %.
Am scris acest articol, cu inima deschisă spre schimbare si sunt convinsă , că împreună putem mobiliza toți părinții spre informare.
Așadar, cât de important consideri acum consultul oftalmologic pentru bebelușul tău?
P.S: Următorul articol va descrie cum decurge o primă consultație completă, pentru bebeluși, la Vizual Med, ce se întamplă în timpul în care asteptați, cum arată spațiul de joacă, special amenajat pentru micii exploratori și cât de inofensivă este această procedură.
Cu recunoștință și mulțumire,
Dacia Hîncu