Glaucomul
Boala care nu doare, dar poate duce la orbire!
Era timpul să discutăm și despre această afecțiune.
Acțiunile de conștientizare a importanței controlului oftalmologic la copii, efectuate de noi, au adus rezultate foarte bune, reușind să creștem rata consultațiilor pentru bebeluși.
Însă am ajuns să dezechilibrăm balanța, tocmai noi, adulții, sărind peste controlalele oftalmologice de rutină.
Ce se întâmplă în momentul în care un pacient află că are nevoie de corecție optică?
Respectă asta și comandă lentile/rame. Le poartă regulat, însă nu mai pune accent pe importanța controlului de rutină, care se efectuează o data pe an, fiind mulțumit de vederea sa, după purtarea ochelarilor.
Astfel, ne întâlnim tot mai des cu cazuri în care anumite afecțiuni oftalmologice devin prea avansate pentru a mai putea fi tratate în totalitate sau vederea este mult afectată.
Un dușman care stă bine ascuns este GLAUCOMUL.
GLAUCOMUL – reprezintă o afectare progresivă a nervului optic asociată de cele mai multe ori cu crșterea presiunii intraoculare. Se produce astfel restrângerea treptată a câmpului vizual dinspre periferie spre centru și, în final, se poate ajunge la orbire.
Cauze:
– Creșterea presiunii intraoculare este primul factor care determină prezența glaucomului și este cauzată de apariția unui dezechilibru între secreția și eliminarea lichidului intraocular;
– Conformații ale ochiului;
– Această afecțiune se poate trasmite genetic;
– Suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, dureri de cap de tip migrena, sindrom Raynaud, au miopie severă sau hipermetropie mare.
– vârstă peste 45 de ani
Simptome:
Glaucomul este o boală care nu doare și nici nu are simptome evidente.
Uneori, în faze avansate, pot apărea dureri de cap sau senzație de presiune în zona oculară.
Scăderea vederii, este momentul în care mulți pacienți se prezintă la medic. Din păcate acesta este momentul când nervul optic este aproape complet distrus.
Evoluția acestei afecțiuni este relativ lentă și insidioasă, însă netratată poate duce la pierderea completă și ireversibilă a vederii.
Nu există tratamente care să vindece afecțiunea, ci doar care sa oprească evoluția acesteia, de aceea ne axăm pe depistarea precoce și introducerea tratamentului adecvat.
Diagnosticul se pune:
– depistând o tensiune intraoculară care depășește limitele normale
– examinând fundul de ochi (aspectul nervului optic)
– examinând câmpul vizual se pot depista modificari funcționale ale nervului optic
– efectuând tomografia nervului optic,se descoperă structura fibrelor nervoase
– prin tomografia unghiului camerular
– folosind pahimetria, măsurând astfel grosimea corneei
Există și unele forme particulare de glaucom cum ar fi cel cu unghi îngust, cu tensiune joasă sau congenital. Oircare din aceste forme se poate depista în urma controlului oftalmologic.
Tratamentul:
Tratamentul glaucomului are ca scop oprirea din evoluție a bolii, luând în considerare faptul că nu se pot recupera fibrele nervoase pierdute.
În majoritatea cazurilor se instilează picaturi specifice pentru scăderea presiunii intraoculare. La nevoie se pot asocia două sau chiar trei substanțe.
În cazurile în care tratamentul medicamentos nu functionează, se va recurge la tratament laser, ulterior la tratament chirurgical.
Uneori, chiar și după tratamentul laser/chirurgical va fi necesară instilarea picăturilor specifice scăderii tensiunii intraoculare.
Glaucomul este o boală care nu se vindecă niciodată!
Un pacient cu glaucom va fi urmărit și tratat toată viața. Tartamentul este strict și extrem de important în oprirea evoluției bolii, necesitând monitorizarea permanentă cazului.
Această afecțiune este doar una din șirul dușmanilor silențiosi care ne pot afecta vederea.
Tratați cu seriozitate importanța consultului regulat, cel puțin o data pe an!
Pentru că noi, echipa VIZUAL MED, punem accent pe prevenție, am pregătit pentru tine un PACHET SPECIAL DE DEPISTARE ȘI MONITORIZARE A GLAUCOMULUI, pe care îl poți studia aici.
Cu recunoștință și mulțumire,
Dacia Hîncu
Adaugă un comentariu