Dermatita la copii în sezonul rece
– Factori declanșatori și prevenție –
Sezonul cu cele mai multe cazuri de dermatită atopică se apropie, de aceea insist să transmit câteva lucruri spre voi, în special pentru părinți.
Dermatita atopică este o afecțiune inflamatoare a pielii , necontagioasă. Apare cel mai des în cazul copiilor cu istoric familial de atopie, însă poate fi delanșată și datorită anumitor factori.
Mai multe despre dermatită poți afla aici , acum însă vom vorbi despre factorii care o pot declanșa în sezonul rece și cum putem preveni această afecțiune.
Indiferent de temperatura de afară, este extrem de important să petrecem cât mai mult timp în aer liber. Valabil și pentru bebeluși.
La ce trebuie să fim atenți însă, atunci când trecem prin schimbări bruște de temperatură?
La piele!
Există o serie de factori care pot declanșa această afecțiune, care pot să nu fie în contact direct cu isoricul atopic al familiei.
În primul rând vorbim despre temperaturile extreme, umiditatea ridicată sau chiar scăzută și uneori chiar și expunerea la soare în anotimpurile reci.
Este extrem de important, ca în perioada anotimpurilor reci, să folosim creme emoliente dermto-cosmetice. Acestea se recomandă strict de către medicul dermatolog, în urma unui consult dermatologic normal, consult în baza căruia se va identifica corect tipul de piele al pacientului.
Întâlnesc multe cazuri de pacienți care doresc să se portejeze corect și folosesc creme emoliante, însă neadecvate tipului lor de piele. Folosirea unor creme neadecvate pielii noastre poate duce la inflamarea ei sau dimpotrivă la uscare, poate decalnșa un ten gras, sau unul prea uscat, identificat prin scoame și crăpături la nivelul pielii, mai exact fie o piele hidratată în excces, fie o piele extrem de deshidratată, în ciuda folosirii unor loțiuni emoliente.
Trebuie să fim atenți la tipul de săpun pe care îl folosim, precum și la detergentul de haine. Săpunul mai ales cele antibacterian este extrem de agresiv, producand agravarea leziunilor, iar detergentul și balsamul de haine pot determina iritații și uscare excesivă a pielii.
În anotimpurile reci, pielea este necesar să fie acoperită, dar aerisită. Nu este indicat să folosim multe straturi de haine. Hainele prea călduroase, sub care se transpiră, nu oferă o aerisire adecvată a pielii. Recomand hainele din bumbac , este cel mai bun material pentru pielea predispusa la atopie, este lejer si previne supraincalzirea corpului. E important sa se evite imbracamintea din lână si materiale sintetice, deoarece pot provoca iritatii la nivelul pielii. Dacă alegeți să purtați lână, cel mai indicat este ca la nivelul pielii să purtați un material noniritabil. Hainele din lână cu interior din bumbac sau bambus oferă o protecție optimă corpului împotriva frigului și pielii împotriva iritațiilor sau a transpirației.
Pentru bebeluși, medicul dermatolog va prescrie creme speciale, fără parfum și cu compoziții cât mai puțin modificate în procesul de creeare a acestora.
În ceea ce privește alergiile, trebuie să știm că persoanele cu istoric familial atopic, pot dezvolta multiple sensibilizări alimentare (lapte, ciocolată, nuci, alune, pește, coloranți, conservanți aditivi etc.), inclusiv la pneumoalergeni (praf, polen, păr de animale); precum şi faptul că au anomalii ale barierei cutanate care predispun la dezvoltarea hipersensibilizarilor cutanate de tip întârziat.
O îngrijire corectă, sub supravegherea medicului, determină o frecvență mai scăzută a puseelor de eczema, în primii doi ai de viață mai ales, când pielea bebelușului este sensibilă și învață treptat să se adapteze mediului înconjurător.
Părinții trebuie să știe că prima linie ca tratament medicamentos în tratarea dermatitei atopice moderate și severe o reprezintă dermato-corticoizii topici. Acest tratament se recomandă a fi efectuat pe termen scurt.
O greșeală frecventă în rândul pacienților cu dermatită atopică o reprezintă utilizarea excesivă a dermatocorticoizilor. Deși leziunile se ameliorează pe durata tratamentului topic dermatocorticoid, odată cu întreruperea acestuia, simptomatologia revine, uneori agravată. Un alt dezavantaj al utilizării îndelungate a dermatocorticoizilor îl reprezintă apariția atrofiei, acneea cortizonică, rozaceea, dermatita periorală. Tocmai de aceea, este necesar ca aplicarea acestui tratament să se facă exact cum prescrie medicul specialist.
Vizita la medicul dermatolog vă poate scăpa de grija dermatitetlor atopice, dacă respectați întocmai recomandările.
Dr. Botoncea Alina
Adaugă un comentariu