Conjunctivita la copii
Azi vorbim despre conjunctivită, dragi părinți, cum apare, simptome, complicații și tratament.
Conjunctivita este o inflamație a membranei conjunctive care căptușește globul ocular și pleoapele.
Această membrană conjunctivă este foarte subțire, transparentă și are rolul de a proteja ochiul, precum și de a păstra umiditatea acestuia.
Pot afirma că am întâlnit mai multe cazuri de conjunctivită la copii decât la adulți, în cariera mea. Vă împărtășesc de ce, și ce trebuie să facem pentru a preveni aceste infecții.
În primul rând, conjunctivita poate fi declanșată de mai mulți factori:
- Infecții bacteriene – gonococ, stafilococ, streptococ, chlamydia, gonoreea.
- Infecții virale (cu virus) – adenovirusuri, virusul rujeolic, virusuri herpetice – virusul varicelozosterian.
- Reacții alergice – praf, polen, farduri sau produse cosmetice, lentile de contact.
-clorul folosit pentru tratarea apei din bazine, fumul de țigară sau alte noxe industriale, șampoane sau alte produse cosmetice, spray, detergenți.
- La nou-născuți datorită unui canal lacrimal incomplet deschis
Simptomele care apar o dată cu instalarea acestei afecțiuni sunt:
- ochi înroșiți
- lăcrimare abundentă, apoasă, vâscoasă
- senzație de corp străin în ochi, nisip în ochi
- secreție alb-gălbuie
- pleoape lipite de secreție după somn
- mâncărimi ale ochilor
- secreție nazală
- congestie – inflamare a mucoasei conjuctive (umflarea pleoapelor)
În funcție de tipul infecției, conjunctivita trebuie tratată diferit.
În cazul conjunctivitei bacteriene, trebuie intervenit cu antibiotic și urmărită evoluția sub stricta supraveghere a medicului oftalmolog, deoarece acest tip de conjunctivită poate creea probleme de vedere. De exemplu infecția cu gonococ la nou născuți, netratată, poate duce la ulcerarea și perforarea corneii.
Conjunctivita virală poate apărea concomitent cu unele infecții respiratorii sezoniere, și se aplică tratament local, durata acesteia fiind limitată.
Conjunctivita alergică, fiind declanșată de anumiți factori alergici, apare doar atunci când copilul este expus direct acestora. Tratamentul este local, simptomatic și se recomandă evitarea expunerii la alergenii respectivi.
Afecțiunea care apare în urma unui canal lacrimal incomplet deschis, se tratează prin tratament local, concomitent cu tratamentul prescris pentru deblocarea canalului lacrimal, precum și masajul specific acestei afecțiuni. Pentru mai multe detalii despre obstrucția de canal lacrimal, te invit să citești articolul de pe blog aici.
Tratamentul conjunctivitei, în general, constă în îndepărtarea mecanică a secrețiilor cu soluții sterile (ser fiziologic, apă fiartă și răcită, soluții antiseptice prescrise de medic).Ștergerea secrețiilor se face întotdeauna dinspre exteriorul ochiului spre interior (vezi imaginea). Ulterior se utilizează tratamentul prescris de medic: picături oftalmice cu antibiotic, antinflamator, lacrimi artificiale, antialergice sau antihistaminice.
Vreau să punctez o chestiune foarte importantă, față de care am observat prea puțină implicare din partea părinților, și anume: conjunctivita bacteriană sau virală, este contagioasă!
Trebuie să acordăm o atenție deosebită igienei stricte:
- NU folosim același propsop cu copilul diagnosticat cu conjuctivită
- NU folosim aceeași pernă
- Dacă atingem fața copilului ne spalăm pe mâini cu apă și săpun
- Mâinile copilului să fie în permanență curate
- Secrețiile se șterg constant cu șervețele sterile și soluții sterile prescrise de medic (stagnarea secrețiilor poate crea complicații severe)
- Încercați să monitorizați copilul să nu ducă mânuța de la un ochi la altul
- Nu folosim aceleași lentile de contact cu persoana afectată
- Nu administrați intraocular lapte matern, ceai de mușețel sau alte remedii naturiste, fără să intrebați un medic specialist
Diagnosticul de conjunctivită precum și tratamentul adecvat se oferă exclusiv de medicul oftalmolog. Nu încercați să vă tratați copiii de pe internet, la sfatul farmacistului sau după experiența personală, deoarece puteți risca agravarea afecțiunii!
În final, vă recomand să urmăriți cu atenție simptomele și să vă adresați unui medic oftalmolog dacă aveți orice suspiciune legată de ochișorii micuților.
Cu recunoștință și mulțumire,
Dacia Hîncu
Adaugă un comentariu