6 Pași simpli pentru a-ți proteja ochelarii
Știm cu toții cât e de frustrant atunci când îți strici perechea de ochelari preferată, când îi zgârii sau te așezi pe ei.
Eu personal, folosesc ochelarii nu doar pentru o vedere mai bună, dar și ca accesoriu al ținutei și cunosc pe propria piele sentimentul care mă încearcă, atunci, când din neatenție, sar peste una din regulile de bază ale îngrijirii ochelarilor de soare sau de vedere.
De o perioadă bună de timp, am reușit să îmi formez o colecție numeroasă de ochelari de soare și de vedere, tocmai datorită acestor pași simpli dar esențiali. Înainte să respect cu strictețe aceste aspecte, pot spune că schimbam 3-4 rame de ochelari pe sezon.
Da, recunosc, eram neatentă, pană am reușit să mă disciplinez. Acești pași au devenit un mod de viață în ceea ce privește accesorizarea ținutei mele și nu mi se pare nimic mai simplu acum.
Vă enumăr 6 pași prin care eu reușesc să prelungesc perioada de viață a ochelarilor mei și să mă bucur de colecția realizată în timp.
1. FOLOSEȘTE TOCUL
Trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi, nu folosim tocul în care am primit, de fapt, ochelarii. Îi lăsăm fie pe bordul mașinii, fie pe masă sau îi aruncăm ,,foarte atent,, în buzunarul genții, in ideea că sunt protejați acolo.
Ochelarii nu se așează cu lentilele în jos!
Tocul ideal, este confecționat din material moale la interior.
Este vital să folosim tocul pentru ochelari! Asigură-te că pui ochelarii în el ori de câte ori îi dai jos de la ochi.
2. NU FOLOSI OCHELARII CA ACCESORIU DE PĂR
Principalul motiv de distrugere a lentilelor este purtarea ochelarilor pe cap, pe post de bentiță. În general, această acțiune apare la femei, care, din obișnuință, își ridică ochelarii pe creștet.
Din acest motiv, lentilele sunt agresate de particulele de fixativ sau produsele de îngrijire a părului și se zgârie datorită firelor de păr.
Totodată, ramele pot aluneca și sparge, de aceea este foarte important să folosim tocul ori de câte ori nu-i folosim.
3. DĂ-I JOS CU AMBELE MÂINI
Cei mai mulți dintre noi , folosim doar o mână, apucând de un brat , pentru a da jos ochelarii. Această manevră este total greșită, deoarece, în timp duce la slăbirea șuruburilor și ulterior la ruperea ramei.
Ai grijă să folosești ambele mâini, prinzând de ambele brațe ale ochelarului, atunci când îl dai jos.
4. EVITĂ SĂ LAȘI OCHELARII LA TEMPERATURI EXTREME
Lentilele și ramele se pot deteriora foarte ușor dacă sunt lăsate în soare, pe bordul mașinii sau în geanta de plajă, la temperaturi ridicate. De altfel nu este indicat să lași ochelarii nici într-o zi rece de iarnă în mașină. Orice temperaturi extreme pot duce la distrugerea filtrelor și a tratamentelor aplicate pe lentile, făcându-i imposibil de purtat ulterior.
5. CU CE AR TREBUI SA îȚI CUREȚI OCHELARII?
Acest aspect este de departe cel mai important!
Nu curăța lentilele cu haine, hârtii, șervețele!
În comerț se găsesc numeroase mărci de spray-uri lichide , pe care le poți păstra în geantă, pe noptieră sau pe birou, însă sunt și foarte costisioare și multe dintre ele pot distruge lentila în timp, datorită substanțelor foarte puternice. Sincer, mie îmi este foarte greu să mă rezum la aceste spray-uri. În timpul consultațiilor îmi este mult mai ușor să folosesc apa și săpunul.
De accea vă recomand cea mai buna si gentila soluție de curățat ochelarii:
Apă cu săpun lichid-cel de mâini (exclus cel de vase, deoarece este prea dur).
- Pune ochelarii la robinet
- Lasă apa caldă să umezească lentilele
- Aplică puțin săpun pe vârful degetelor
- Curăță ușor ambele parți ale lentilelor, precum și rama
- Clătește-i cu jet de apă curată
- Șterge ochelarii cu o lavetă specială din microfibră
- lentilele care nu sunt zgâriate, nu vor reține nici o picătură de apă pe suprafața lentilei. Astfel nu va fi nevoie decât să tamponați usor rama, fără să vă atingeți de lentilă.
- ai grijă ca părțile de metal să fie uscate bine.
6. VERIFICĂ PERIODIC ȘURUBURILE RAMEI
Din cauza manevrelor repetate, acestea se pot deșuruba.
În cazul în care, observi că rama s-a lărgit sau are nevoie de ajustări, adresează-te specialiștilor și nu încerca să le repari singur.
După toate cele menționate mai sus, îți reamintesc și să ai mare grijă să nu te așezi pe ochelari!
Tu ai grijă de ochelarii tăi corespunzător?
Cu recunoștință și mulțumire,
Dacia Hîncu