Târgu Mureș : 0758 835 780 | Târnăveni : 0770 778 590 | Reghin : 0770 883 042

Examen ortoptic la sinoptofor

Stabilirea unghiului de fugă a ochilor

      Examinarea vederii binoculare apreciază măsura în care dezechilibrul oculomotor influențează (deteriorează) starea senzorială, adică vederea binoculară.

      Deși și-a pierdut mult din actualitate în ceea ce privește tratamentul strabismului, sinoptoforul a rămas un aparat mult utilizat pentru examinarea vederii binoculare. Prin folosirea mirelor corespunzătoare se testează prezența celor trei trepte ale vederii binoculare: percepția simultană, fuziunea și stereoscopia.

      Prin intermediul sinoptoforului pot fi puse în evidență, la un copil care colaborează bine,modificări patologice ale vederii binoculare ca neutralizarea și conexiunile patologice. În cazul existenței fenomenului de neutralizare la ochiul strabic, când mirele sunt plasate în unghiul obiectiv,pacientul nu percepe mira corespunzătoare ochiului strabic. În caz de conexiune patologică se evidențiază o diferență între unghiul strabic obiectiv și cel subiectiv. Pentru examinarea acestor fenomene patologice se utilizează mirele de gr. I ( de percepție simultană).